Gifll dyster mod hold fra hele verden til FIRST® Championship i påsken
En gammel sang lyder, at “Julen varer lige til påske”, og det kan næsten føles sådan for holdet Gifll. Holdet vandt Championprisen til Danmarksfinalen i december 2024. En ekstra julegave lå pludselig under træet. En billet til de internationale konkurrencer. Submerged-sæsonen blev med sejren forlænget ind i foråret, og i påsken dyster de mod hold fra hele verden til FIRST Championship i Houston. Og holdet går benhårdt efter at få en pokal med hjem til samlingen.
Holdet Gifll rejser til den anden side af jorden. Her skal de møde 160 andre hold fra hele verden. Siden finalen har holdet arbejdet videre med deres innovationsprojekt, forbedret deres robot og fundet sponsorer, så deres drøm om at deltage i verdens største FIRST® LEGO® League konkurrence kan gå i opfyldelse.
Holdet er klar.
Zora på 13 år og Advik på 11 år er med på Gifll for første gang. Holdet er et fritidshold, der mødes et par gange om ugen og arbejder med programmet.
Zora og Advik glæder sig til at komme til USA og opleve konkurrencen, og de gør sig mange forestillinger om, hvordan det bliver;
“Jeg forventer en ok stor sal med en masse børn.”, siger Zora og Advik følger op; “Jeg tænker der kommer endnu mere larm end til Danmarksfinalen. Der larmede det så meget, at jeg ikke kunne snakke med min far, men det var larm på den gode måde.”
Innovationsprojektet skal gøre det nemmere at finde tabte net i havene.
Konkurrencen vurderer holdet på fire parametre, herunder deres innovationsprojekt, robotdesign, robotdyst og deres kerneværdier på tværs af de tre førstnævnte.
I år har holdene arbejdet med temaet Submerged, hvor de skulle finde en innovativ løsning på en udfordring i havet.
Zora fortæller, at to af holdets medlemmer uafhængigt af hinanden foreslog, at de skulle arbejde med spøgelsesnet, fordi det er ret stort og der er meget at lave med emnet. Zora fortæller, at hvis en fisker taber et net, så skal fiskeren registrere det på fiskeristyrelses hjemmeside, men det er både svært og langsommeligt, og derfor er der mange, der ikke gør det. Det betyder, at der ligger omkring 49.000 spøgelsesnet i de danske have. Det kan være alt fra små til store net.
“Jeg har læst på en webside, at der bliver smidt 1 mio tons spøgelsesnet i verden hvert år. Forskellige websites siger forskellige ting.”,
fortæller Advik og understreger, at det er et stort problem for verdenshavene.
Gifll har fundet en løsning på problemet. De har udviklet en app, der skal gøre det nemmere for fiskere at registrere deres tabte spøgelsesnet og for andre at registrere fund af garn og tabte redskaber. Appen har de helt selv bygget med Adalo.
“Appen har vi gjort simpel. Man kan rapportere, hvor det er [man har tabt sit net], hvor dybt det er, om der er nogle levende eller døde fisk i nettet, og hvor det ligger henne”, forklarer Zora.


Projektet er tilpasset en verdens præsentation.
Innovationsprojektet fik stor ros til Danmarksfinalen, men selvom det sikrede holdet sejren, så har de arbejdet videre med projektet, siden de vandt. De har oversat præsentationen til engelsk, og de er alle klar til at fortælle om projektet til præsentationen.
“Først og fremmest, så har vi fået projektet oversat, og så har vi slettet nogle slides, som havde lidt for meget med Danmark at gøre. Så vi har gjort det mere internationalt”, fortæller Zora, og fortsætter;
“Vi har undersøgt forholdene i USA, og så har vi talt med en fra USA, som også arbejder med spøgelsesnet og tabte arbejdsredskaber, og han var meget tilfreds med vores ide.”
I robotdysten er det kun fire, der må står ved bordet, og derfor hepper Advik og Emilie på sidelinjen.
“Det er de rigtige gode til”, siger Zora.
Robotkørslen er også blevet øvet, og holdet rammer omkring 405 point, når de kører en god runde, og selvom de godt ved, at der vil være hold, der rammer max point, så virker Zora og Advik meget tilfredse.

Sponsoratet hjælper holdet afsted.
Hvert år får hold, der placerer sig godt til Danmarksfinalen muligheden for at rejse ud til de internationale turneringer. I år er værtslandene; Grækenland, USA (Houston, Boston og Californien), Australien og Sydafrika. Mange hold vil rigtig gerne afsted, men det kræver mange penge, og dem skal holdene selv ud og finde på nuværende tidspunkt.
“I Coding Pirates arbejder vi på at finde en sponsor, der vil hjælpe holdene afsted. Det er en stor udgift, når et helt hold skal rejse til udlandet, og det kræver engagerede vejledere og forældre at finde midlerne. For nogle hold er det en umulig opgave, og derfor må de give pladsen videre til andre. Det synes vi er rigtig ærgerligt, fordi vi ved, at sådan en rejse er en kæmpe oplevelse og en faktisk mulighed for børnene. Vi håber, at vi på et tidspunkt kan give rejsen til børnene, når de vinder Championsprisen, fordi vi har fundet en stærk samarbejdspartner, der kan se værdien i, at børnene vokser helt vildt, når de skal præsentere på den internationale scene.”,
fortæller projektleder af Danmarksfinalen, Nikita Hald Sørensen.
For Gifll har de også brugt foråret på at finde sponsorer. De er støttet af Novo Nordisk, Trivium og NKT Photonics og så har de fået 750 lakridsposer af Lakrids by Bülow, som de vil dele med andre hold, når de bytter badges til turneringen.𑇐






Faktaboks
Bag holdet står Begavet med Glæde og Bo Andersen, der er holdets vejleder. Holdet har arbejdet med deres projekt 1-2 gange om ugen i både hverdag og weekend. I alt er de 6 på holdet. Halvdelen er nye og halvdelen har været med i flere år. Holdet består af Zora, Advik, Emma, Emilie, Hans Erling og Julie.
Du kan læse mere om Begavet med Glæde på deres hjemmeside: https://begavetmedglaede.dk/
Du kan også finde mere om Gifll på deres egen hjemmeside:
Følg dem på instagram: @gifll_team